Over Zinli

Pure arganolie in een flesje

Tien jaar geleden is Monia Jendoubi ten einde raad. Vaker dan haar lief is, gaat ze netjes opgemaakt met make-up en blush de deur uit om midden op de dag te ontdekken dat ze rondloopt met schilferige kaken. Haar Marokkaanse schoonmama weet raad en stopt Monia wat arganolie in een uitgespoeld Fantaflesje toe.

Na verschillende bezoeken aan huisartsen, dermatologen en schoonheidsspecialisten, na het smeren van een halve apotheek en een fortuin gespendeerd te hebben in de parfumerie – zonder resultaat – verdwijnen de schilferige kaken om nooit meer terug te komen. En in hun kielzog het dozijn crèmes voor van alles en nog wat!

Monia is helemaal overtuigd van de heilzame eigenschappen van arganolie. Er is echter een probleem: het flesje raakt op en bijbestellen blijkt niet zo makkelijk. Iemand moet daarvoor naar Marokko. Monia start dus een zoektocht in België en Nederland naar 100% arganolie. In natuurvoedingswinkels, bij schoonheidsspecialisten, op beurzen, in apotheken, op het internet… nergens vindt ze wat ze zoekt. Alles wat ze smeert voelt vies en plakkerig, ruikt naar frituurvet en heeft niet de fijne structuur waaraan ze gewend is geraakt.

Zinli: de enige 100% arganolie

Op een avond in 2016 kijkt ze echter met groeiende verbazing naar de aflevering Axel Opgelicht: Marrakesh en wordt het haar plots glashelder. In die aflevering komt presentator Axel Daeseleire tot de vaststelling dat er in Marokko heel wat fraude gepleegd wordt met arganolie. Wat verkocht wordt als pure arganolie is vaak een mengsel met maïsolie. 

Monia denkt dat de olie die zij in de apotheek koopt, het echte spul is en het flesje van haar schoonmoeder frauduleus. Daarom die grote verschillen! Haar man is echter overtuigd van het tegendeel. Ze sluiten een weddenschap: wie het bij het rechte eind heeft, mag hun nieuwe stofzuiger kiezen. 

Er worden twee stalen getest bij Oleotest, een labo in Hoboken. De resultaten zijn verbluffend: de olie van haar schoonmama blijkt hoogstaande, kwalitatieve pure arganolie en die van de apotheek geraffineerde olie. In het raffinageproces, zo verneemt ze, wordt ranzige arganolie zo in proces genomen dat die terug bruikbaar wordt, maar met een compleet andere structuur en dito kwaliteiten. De ingenieur van Oleotest is stellig: “Je hebt goud in je handen. Doe er iets mee!”

Oogsten en bottelen in eigen beheer

Het idee om zelf 100% arganolie te distribueren, is geboren. De uitvoering is echter niet zo simpel. Belgische leveranciers blijken enkel geraffineerde olie in het basisgamma te hebben. Er is ook geen interesse in de pure olie wegens te duur en klanten zijn bereid te betalen voor mindere kwaliteit. 

Tot overmaat van ramp mondt de zoektocht naar een partner in Marokko uit in oplichterij en een financiële kater. Met de moed der wanhoop en na lang wikken en wegen besluit Monia om de volledige productie dan maar in eigen handen te nemen. Ze doet alles zelf: noten aankopen, dames inhuren om ze manueel te kraken en persen. Bottelen doet ze eerst aan haar keukentafel en ten slotte in het Labo van Universiteit Hasselt.

En zo wordt Zinli geboren. De naam verwijst naar ‘zin li fik’ in het Arabisch: de schoonheid die je bezit (zine is schoonheid).  Maar Zinli is ook een anagram met de letters uit de namen van Monia’s kinderen: Zeyneb, Luiza, Nisrien.